TRÆK AF SØNDERMARKSKOLENS HISTORIE, 1934 - 2004.


Kort rids | Skolens ledere | Besættelsestiden | Før og nu | Links | Dansk Skibsadoption
 Billeder: Aulaen | Biblioteket | Klasselokaler | Udendørs arealer | Elever og lærere | Klassebilleder
 

Disse sider er kommet i stand i anledning af Søndermarkskolens 70 års jubilæum. Beretningerne er baseret på skolens jubilæumsskrifter fra hhv. 1959 og 1984.
Dertil kommer en meget personlig beretning fra 1947, skrevet af den daværende inspektør N. P. Andersen med titlen "SØNDERMARKSKOLEN i besættelses- og beslaglæggelsestiden".

Hvor ikke andet er anført skyldes den ledsagende tekst undertegnede, som gerne modtager kommentarer, yderligere oplysninger og rettelser.
Sidernes billedmateriale er underlagt alm. dansk lov om ophavsret og må kun anvendes andetsteds til ikke-kommercielle formål samt med tydelig kildeangivelse.

Peter Lind, 2004.

Sidst opdateret: 23-02-2009

Søndermarkskolens facade, forår 2002. Foto: Peter Lind.

Et par kommentarer vedr. billedmaterialet: Fra skolens første år er materialet sparsomt m.h.t. skolens hverdag - lærerfoto, klassefotos samt luftfoto af skolen. Fra fyrrene - specielt fra besættelsestiden - findes flere fotos. Det er overvejende 8x8 cm glasdias, enkelte håndkolorerede, som viser dels situationer fra beslaglæggelsestiden og dels arrangerede undervisningssituationer - formentlig fra 1943. De sidstnævnte dannede baggrund for et indslag ved 10-års jubilæet i 1944. Op gennem halvtredserne og frem til sin pensionering i 1991 var det først og fremmest Erik A. Olsen, som registrerede livet på Søndermarkskolen. Hans billeder på dette websted stammer bl.a. fra 50-års jubilæumsskriftet fra 1984.

(Foto: Klaus Sletting)

Festlig fødselsdag - sakset fra Frederiksbergbladet.dk

Søndermarkskolens 75 års fødselsdag blev i går fejret med med underholdning fra hvert årti, som skolen har eksisteret.

Af Heidi Engelund .
Tirsdag den 6. januar 2009, 07:42

Aulaen på Søndermarkskolen er fyldt til sidste centimenter og der snakkes højlydt. Det er første skoledag efter juleferie og dagen, hvor skolens 75 års fødselsdag skal fejres. Borgmester Mads Lebech er kommet på besøg og sidder også og venter spændt på underholdningen.

Skoleleder Lars Pilmark træder op på scenen og får dysset larmen ned til en højlydt hvisken.

- Tillykke med jeres fine skole, der fyldte 75 år i lørdags. I dag skal vi underholde hinanden, der kommer dans og sang og hygge. I går satte jeg mig ved mit gamle klaver, da jeg ville give jer en fødselsdagssang til skolen, og den skal I lære at synge. I er de bedste til at synge i hele byen og de dygtigste børn, jeg nogensinde har mødt, understreger han og sætter sig ved klaveret og spiller sangen. Fødselsdagsangen lyder fin og de fleste synger med for fuld hals. Underholdningen består af sang og dans fra de forskellige årtier, som skolen har eksisteret.

Eleverne fra 3. D har taget danseskoene på og står og venter på at musikken skal gå igang. De høflige unge herrer for deres dansepartnere og dansen er i gang. Der bydes på en nydelig vals fra scenen.

Underholdningen var en times tid endnu, før skemaet tager over. Men der bliver også tid at fortære en fødselsdagskringle i klasserne, som punktum for Søndermarkskolens fødselsdag , som faldt den 3. januar.