Forår 2013 - Lind's hjemmeside - The Valley

Gå til indhold

Forår 2013

Haven

20. maj 2013. Efter en uges tid med varme og sol er de små kålplanter i drivhuset blevet så store, at vi forventer, at de kan klare sig ude i højbedene. For at beskytte dem mod kålfluer og andre af livets fortrædeligheder (bl.a. den %¤#&! kat, der benytter bedet som kattebakke!) bliver der i morgen lagt fiberdug over bøjlerne. Det skal blive spændende at se, om det lykkes at fremdrive lilla blomkål!

7/8. maj 2013. I går var vi på planteskole for at hente plantesække og tomatplanter + den obligatoriske skoleagurk. Det blev også til lidt friske krydderurter til terrassen.
Kartoffel-spandene er kommet ud i det fri, og drivhuset er nu reserveret tomaterne. Så: sol og varme, tak!

5. maj 2013. Det kan ikke vare længe, før kartoffel-spandene skal ud. De er ved at sprænge alle rammer i drivhuset. Så vi skal lige straks på planteskole og hente tomater og agurker.
På hylden står de hjemmesåede tomater og spæde kålplanter, som er udset til at blive årets hit.

23. april 2013. Nu sker der noget! Pludselig kom der nogle gode, varme dage, og nattefrosten er endelig væk. Det ses tydeligt på kartoflerne - og på ukrudtet! Græsplænen er også begyndt at vokse igen, og fuglene larmer lystigt fra den årle morgenstund.

5. april 2013. Hvis det skulle være undgået en eller andens opmærksomhed: Foråret har ladet vente på sig. Frosten sidder stadig i de kritiske gyllesprednings-centimetre (15, efter de nye regler), og vi har stadig nattefrost. Det giver overhovedet ingen mening at tænke på tomater – med mindre man vil så dem selv, i stedet for at købe færdige planter.
Vi hælder til det sidste, skønt Fruen med vanlig sans for at prøve noget nyt, har sået frø fra en tomat, som hun fandt særlig delikat. Frøene blev lagt til tørre på et kaffefilter, som siden blev klippet i stykker og puttet i priklejord. Og, HOPLA!, de fineste små tomatspirer er kommet frem i vindueskarmen.

Men der skal mere til at dulme frustrationerne over det kolde vejr. Sidste år forsøgte vi med kartofler i sække. Med et mådeligt resultat. Der kom fint med kartofler, men de lidt slatne sække var svære at styre, syntes vi. I år har vi så set – og anskaffet – kartoffelspanden med en indsats, som giver mulighed for at "plukke" og lade planten producere videre, fordi indsatsen holder på jorden.
Hele udestuen har været brolagt med læggekartofler, og nu er drivhuset rengjort (det er jo næsten indendørs arbejde), og spandene er sat oven på kapillærkasserne, som venter på plantesække og tomater.
Fruen er noget pylret med de små kartoffelplanter. De må jo ikke fryse, og der er sat en varmer i drivhuset, så vi kan holde det frostfrit.
Ydermere har vi anskaffet en dims (Man må aldrig lade en chance gå fra sig til at anskaffe dimser!) – en vejrstation, som har trådløs føler til jordfugtighed, jordtemperatur og min/max-lufttemperatur + en del andre ting, som er ligegyldige i denne sammenhæng. Jeg var blevet træt af det klassiske mekaniske min/max-termometer, som var upræcist og vakkelvornt. Det nye er fikst, og der kan tilsluttes flere følere. Samtidigt er det ikke væsentligt dyrere end det gamle.
Så nu er vi i gang, selv om det godt snart må blive lidt varmere, tak!

Jeg checkede for resten lige datoen for udsætning af tomater sidste år... 20. maj! Det kunne sikkert have været gjort lidt før, men alligevel: der er over en måned til i skrivende stund.
Så vi når det nok!

Fjernføler som skifter mellem jord- og lufttemperatur + vandingsstatus - fikst!

Tilbage til indhold