Om ... - Lind's hjemmeside - The Valley

Gå til indhold

Om ...

Kryddersnaps

I betragtning af, hvor enkel en proces det er, at fremstille kryddersnaps, er det bemærkelsesværdigt, hvor mange opskrifter, man kan finde – eller måske netop derfor! Dybest set drejer det sig blot om at samle nogle bær, blomster eller andre passende plantedele og så hælde dem over med vodka eller en neutral snaps. Når man så har ventet en tid, filtreres væsken og så er det dét.
Og så alligevel ikke…
Fremstilling af kryddersnaps rummer mange finurligheder, som med fryd udveksles, når man efter en bedre middag, samles om kaffen og de mange forskellige flasker. Voksesteder, plukketidspunkter, trækketider, lagringstider og ikke mindst, hvorvidt man foretrækker snaps eller vodka, og om man fremstiller koncentreret essens, der skal fortyndes, eller man fremstiller snapsen "drikkeklar" – klokken bliver hurtigt mange!
Min gode ven, Clasen, har i mange år forsøgt - og efter hans mening vist med ringe resultat - at opdrage mig til kun at anvende vodka eller finsprit (fortyndet med demineraliseret vand, naturligvis) og ikke at servere noget yngre end 5 år! Det er hårde odds! - specielt det med de 5 år, men han har jo ret, den gamle: snapsen bliver som oftest kun bedre med alderen!
Der er også dem, der nærmer sig emnet lidt lige som kineserne nærmer sig mad: Hvis det har ben, kan det spises! Her lyder parolen: Hvis det har rod, kan det drikkes! Det har i kredsen givet anledning til spændende nye oplevelser - så vidt jeg husker! - bl.a. med pilekviste og grønne hasselnødder.

(På dette sted må det være på sin plads at anføre, at man naturligvis nyder kryddersnaps for smagens skyld...ikke for virkningens! – Medmindre, naturligvis, der er tale om en ønsket medicinsk effekt; men det siger jo sig selv!)
Under alle omstændigheder er det en god idé i god tid at aftale , hvem der skal køre hjem!
Nedenstående opskrifter har jeg – og andre! - haft megen glæde af. De hører til de faste årlige ritualer på linje med syltning og anden forrådsindsamling. De forskellige udtræk fortyndes efter behov og -hag. Hvor intet andet er angivet, kan man gå lige til bægeret!
Vodka er helt neutral i smagen og giver bedre "plads" til urternes smag end snaps, som altid smager af snaps! – Men det er der jo nogen, der godt kan lide!
For lagring gælder følgende tommelfingerregel: Blomsterudtræk bør nydes i løbet af kortere tid end udtræk af frugter, rødder og andre plantedele – altså: Jo længere ned ad planten man kommer, des mere vinder udtrækket ved lagring.
Kryddersnapse serveres ved stuetemperatur!
"Høsttidspunkter" er vejledende – en våd sommer, et varmt efterår etc. kan forrykke tiderne. Det gælder dog, at anvendes blomster til snaps - f.eks. Perikon - bør de plukkes før solen har fået nattens opsamlede energi til at fordampe.
-og prøv så lige dette link til Clasens ressourceguide om emnet.
Kryddersnapse skal naturligvis emballeres, så deres smukke farver kommer til deres ret. Mange flasker til olie og eddike kan efter grundig rengøring genanvendes, hvis de er af klart glas. Men man kan også købe flasker til sine snapse. F.eks.   http://hobbyteketsshop.dk/flasker-til-mange-formaal-20, hvor de virkelig har mange sære faconer - også stabelbare flasker!

Tilbage til indhold